ZonneparkenOntwikkelen, aanleggen en exploiterenVoordelen voor landeigenaren

Zonneparken

Een duurzame bestemming voor je land

Duurzame bestemmming & duurzame inkomsten
Als landeigenaar ben je waarschijnlijk opzoek naar een slimme en rendabele manier om het meeste uit je land te halen. Wist je dat land beschikbaar stellen voor een zonnepark, financieel gezien erg interessant kan zijn? Je kunt rekenen op een aantrekkelijke vergoeding per hectare en bent voor een lange termijn verzekerd van deze inkomsten. Tegelijkertijd draag je actief bij aan de energietransitie en reductie van CO2-uitstoot, doordat er op jouw land een behoorlijke hoeveelheid duurzame energie wordt geproduceerd. Mogelijkheden en dubbelfuncties Indien je geïnteresseerd bent in het verhuren van grond voor een zonnepark, onderzoeken we graag met je welke mogelijkheden er zijn. De eerste gedachte is vaak, dat een zonnepark op landbouwgrond wordt geplaatst, maar er zijn ook tal van andere opties te bedenken.

 • Denk aan projecten waarbij agrarische activiteiten worden gecombineerd met zonne-energie, door gewassen te telen onder de zonnepanelen of verticaal opgestelde bi-facial zonnepanelen in combinatie met grasland.
 • Verder zijn er verschillende concepten met dubbelfuncties, zoals o.a. parkeerterreinen met solar carports en drijvende zonneparken op waterplassen.

Kortom, als we innovatief en creatief kijken naar de inpassing van zonneparken, komen we tot efficiënter gebruik van beschikbare ruimte en kunnen dubbelfuncties zelfs voor extra inkomstenstromen zorgen.

 • Financiele zekerheid

  Je genereert vaste huurinkomsten met een zonnepark op je land voor een lange termijn van zo’n 25-30 jaar.

 • Duurzaam concept

  Je draagt actief bij aan het reduceren van CO2-uitstoot door het beschikbaar stellen van je land.

 • Dubbelfuncties

  Zonneparken met een tweede bestemming leveren extra inkomsten op, zoals een combinatie met agro activiteiten of bijv. parkeerterreinen met solar carports.

Onze werkwijze

Landschappelijke inpassing, vergunningen, buurtgesprekken tot aan plaatsing van het zonnepark

Bij Terazon begrijpen we de complexiteit rondom het ontwikkelen van zonneparken en we begeleiden jou dan ook door het hele proces, van haalbaarheidsstudies en vergunningen, tot de uiteindelijke bouw en exploitatie. Bij het ontwikkelen van zonneparken gaan we in grote lijnen als volgt te werk:

Bepalen projectgebied:
We maken afspraken over de grond die je ter beschikking wilt stellen en mogelijke dubbelbestemmingen die we kunnen toepassen en leggen dit vast in een overeenkomst.

Voorlopig plan opstellen met gemeenschap:
Op basis van het gemeentelijke beleid en feedback uit eerste gesprekken met de omgeving maken een voorlopig plan voor het zonnepark. Bij de gemeente dienen we dit plan in de vorm van een principe verzoek.

Netcapaciteit & -aansluiting
De netcapaciteit wordt onderzocht en gereserveerd bij de netbeheerder. Waarbij we ook de mogelijkheden onderzoeken om energieopslagsystemen te koppelen aan het zonnepark.

Indienen omgevingsvergunning
We vervolgen de gesprekken met de omgeving, belangenorganisaties en de gemeente en nemen de feedback mee in het definitieve plan. Het definitieve, inclusief alle verrichtte onderzoeken, worden ingediend bij de aanvraag omgevingsvergunning.

Opstalrecht
Nadat de vergunning is toegekend, wordt een recht van opstal gevestigd op het land en kan de aanleg van het zonnepark van start.

Meedoen als grondbezitter?
Heb je als landeigenaar beschikbare grond in bezit en lijkt een zonnepark je een interessante invulling voor je perceel? Dan komen we graag met je in contact om de mogelijkheden te verkennen.

Dubbelfuncties

Benut ruimte voor zonneparken innovatief en zo efficiënt mogelijk

Voorbeelden:

 • Agri-PV: gewassen verbouwen onder of naast de zonnepanelen en/of verticaal opgestelde zonnepanelen in combinatie met grasland.
 • Solar carports op parkeerterreinen en mogelijk met oplaadpunten voor elektrische voertuigen.
 • Zonnepanelen als dakbedekking in glastuinbouwkassen.
 • Drijvende zonneparken op oppervlaktewateren.

Zonnepark

Wij helpen je graag met het realiseren van jouw

 • Expertise

  Ons team heeft jarenlange ervaring met de ontwikkeling en aanleg van zonneparken, zowel in binnen- als buitenland. We weten dan ook precies waar de aandachtspunten liggen, zowel voor jou als landeigenaar, als voor onszelf. Die kennis delen we graag met je, zodat we uiteindelijk zorgeloos een samenwerking aangaan, waar beide partijen lange tijd plezier van hebben.

 • Van A tot Z

  We regelen het hele proces, van afspraken met de landeigenaar, vergunningsaanvraag, tot aanleg en onderhoud van het zonnepark.

 • Omgevingsbewust

  Wanneer we ontwikkelen, vinden we het belangrijk dat we de directe omgeving, zoals omwonenden en belanghebbenden, nauw bij de plannen betrekken. We gaan respectvol met mensen om en verwerken de feedback zo goed mogelijk in onze plannen.

 • Investeringspartners

  Financiële daadkracht is essentieel bij deze projecten. We werken daarom nauw samen met een netwerk van ervaren solar-financiers, die onze projecten van kapitaal voorzien en na oplevering in een portefeuille opnemen.

Projecten

Wij zijn thuis in alle facetten van de zonne-energiemarkt

We hebben uiteenlopende projecten geleverd en deze geplaatst op agrarische stallen, tot grootzakelijke daken en zonneparken in binnen en buitenland. Voor elke situatie bieden we je een maatoplossing met een hoge kwaliteit.

20.000+

kWp geïnstalleerd vermogen

100+

Duurzame installaties opgeleverd

50.000+

Zonnepanelen geleverd

Meer projecten zien uit ons referentiebestand?

Ontdek de mogelijkheden en bijhorende inkomsten voor jouw situatie

Quickscan zonneparken

Klaar om samen het verschil te maken en de zon aan het werk te zetten? Laat ons weten waarmee we je kunnen helpen. We beantwoorden graag al je vragen en aan de hand van onze quickscan kunnen we je al vrij snel een indicatie geven van de mogelijkheden.