Netcongestie in Nederland: Oplossingen voor MKB en grootverbruik
De Nederlandse energietransitie verloopt razendsnel. Overal worden zonneparken, batterijen en elektrische voertuigen aangesloten. Maar het elektriciteitsnet raakt vol: steeds meer bedrijven krijgen te maken met netcongestie. Wat betekent dit voor het MKB en grootverbruikers? En belangrijker: wat kun je doen om toch te verduurzamen en je bedrijfsvoering te garanderen?
Wat is netcongestie?
Netcongestie betekent simpel gezegd: het elektriciteitsnetwerk kan de vraag naar (of het aanbod van) stroom op sommige plekken en momenten niet aan. De kabels en transformatoren zijn niet ontworpen voor de enorme pieken in opwek en verbruik die we tegenwoordig zien. Gevolg: bedrijven kunnen geen (extra) aansluiting krijgen, niet terugleveren met zonnepanelen, of ze krijgen te maken met beperkingen van de netbeheerder.
Waarom is netcongestie nu zo’n groot probleem?
De energietransitie vraagt om méér stroom, op méér plekken. Tegelijk zetten bedrijven massaal in op elektrificatie: warmtepompen, elektrische vrachtwagens, laadpleinen, en grootschalige zonnepanelen. Het huidige net groeit daar niet snel genoeg in mee. In veel regio’s – vooral Brabant, Limburg, Gelderland, Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland – is het net ‘op slot’. Nieuwe aansluitingen of verzwaringen worden tijdelijk geweigerd, teruglevering van zonnestroom is soms niet mogelijk, en er zijn wachtlijsten.
Wat zijn de gevolgen voor het bedrijfsleven?
-
Geen (extra) aansluiting mogelijk: uitbreiding of nieuwe productiehal stilgelegd
-
Teruglevering zonne-energie geweigerd of beperkt
-
Kostenstijging door piekbelastingen of beperking van de bedrijfsvoering
-
Onzekerheid over investeringen in duurzaamheid
Welke oplossingen zijn er voor MKB en grootverbruik?
Gelukkig zijn er wél slimme oplossingen om om te gaan met netcongestie. Dit zijn de belangrijkste strategieën:
1. Peak shaving met batterijsystemen
Met een batterijopslag kun je pieken in je stroomverbruik opvangen. Op momenten dat je normaal gesproken het net zwaar zou belasten (bijvoorbeeld door gelijktijdige productieprocessen of laden van elektrische voertuigen), levert de batterij extra stroom. Hierdoor blijft je piekbelasting lager, en kun je toch verder elektrificeren.
2. Slim energiemanagement en load shifting
Door processen (productie, koeling, laden) flexibel te plannen, kun je het stroomverbruik spreiden over de dag. Met een energiemanagementsysteem stuur je apparatuur automatisch aan op tijden met voldoende netcapaciteit of lage tarieven.
3. Dynamische vermogensbegrenzing
Met dynamische vermogensbegrenzing kun je het maximale vermogen van je installaties automatisch beperken op drukke momenten. Zo voorkom je overbelasting en eventuele boetes, en werk je samen met de netbeheerder om het net stabiel te houden.
4. Direct gebruik van eigen zonnestroom
Probeer zo veel mogelijk van je eigen opgewekte zonne-energie direct zelf te gebruiken. Denk aan het verschuiven van productieprocessen naar momenten met veel zonopwek, of het laden van elektrische voertuigen tijdens piekopwek.
5. Flexibiliteitsmarkten en congestiemanagement
Steeds meer bedrijven doen mee aan ‘flexmarkten’: je stelt een deel van je verbruik of opwek flexibel beschikbaar voor de netbeheerder. Hiervoor ontvang je een vergoeding, terwijl je bijdraagt aan de oplossing van het netprobleem.
6. Aansluiten op private netten of energy hubs
Op bedrijventerreinen ontstaan steeds vaker ‘energy hubs’, waarbij bedrijven lokaal stroom delen en het net efficiënter benutten. Soms wordt zelfs een eigen ‘privaat net’ aangelegd met directe verbinding tussen bedrijven.
Wat kan Terazon voor jouw bedrijf betekenen?
Bij Terazon helpen we bedrijven om slim om te gaan met netcongestie. Of het nu gaat om de installatie van batterijen, dynamisch energiemanagement, of het realiseren van een lokale energy hub: wij denken strategisch en praktisch mee. Wij bieden advies, levering én implementatie.
Conclusie: Anticipeer op netcongestie, blijf groeien
Netcongestie hoeft geen rem te zijn op de ambities van je bedrijf. Met de juiste oplossingen kun je blijven verduurzamen, besparen op kosten én je continuïteit waarborgen.
Meer weten over oplossingen voor jouw bedrijf, of een quickscan aanvragen? Neem contact op met Terazon: wij denken in kansen, niet in beperkingen!